Czy soja jest zdrowa?

Soja i spożywanie soi przez wegan, to dalej temat bardzo kontrowersyjny. Nieraz usłyszałam, że soja jest niezdrowa, że ktoś nie chce być na diecie wegańskiej, ponieważ wtedy je się dużo soi, że soja niszczy środowisko czy, że soja jest „niemęska”, ponieważ ma „estrogeny”… Teraz jak to słyszę, to ciężko mi nie przewrócić oczami, ale wiem, że poziom wiedzy na ten temat jest dość niski, dlatego dzisiaj postanowiłam zmierzyć się z tymi mitami.

Zacznijmy od tego, że na diecie wegańskiej nie ma przymusu jedzenia soi. Owszem, z soi zrobione są dobre źródła białka, takie jak tofu czy tempeh, jednak białko możemy znaleźć również w fasoli, ciecierzycy, soczewicy, kaszach, zbożach i wielu innych produktach. Zatem naprawdę da się obejść zasadę jedzenia soi na weganizmie 🙂

Czy soja jest zdrowa?

Wg badań spożycie soi może zmniejszyć ryzyko raka piersi oraz obniżyć cholesterol.1 Mit, że soja może zwiększyć ryzyko raka piersi, pochodzi z badań na zwierzętach, u których rzeczywiście taka sytuacja miała miejsce. Natomiast badania na ludziach dowodzą, że soja zmniejsza ryzyko raka piersi lub jest w tej sytuacji neutralna. Soja bogata jest również w witaminy z grupy B, potas, magnez oraz błonnik. Jest uważana za bardzo dobre źródło białka, a sfermentowana soja pomaga w trawieniu. Soja może również obniżyć ryzyko raka prostaty.2 Korzyści soi można zauważyć zwłaszcza wtedy, kiedy zastępujemy mięso soją. Korzystamy wtedy ze wszystkich korzyści mięsa – minerałów, witamin i białka, ale bez zbędnego cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Chyba największy problem, jaki ludzie mają z soją to jej izoflawony, nazywane też fitoestrogenami. Wiele osób ma obawy właśnie przez fitoestrogeny, ponieważ uważają oni, że mogą mieć działania feminizujące. Oczywiście, tak jak się spodziewałam, jest to kolejny mit, który dąży do tego, żeby zachować status quo i żeby mężczyźni dalej spożywali mięso, bo przecież tylko ono jest „męskie”.3 Mity na temat soi są w tym momencie tak rozpowszechnione, że ciężko nie sądzić, że są to desperackie działania przemysłu mięsnego mające na celu zniechęcenie ludzi do jedzenia soi.

Podsumowując, soja jest zdrowa. Nie oznacza to jednak, że powinno się ją jeść na każdy posiłek w dużych ilościach. Wtedy nawet najzdrowsza rzecz przestaje być zdrowa. 🙂

Czy soja niszczy środowisko?

Odpowiedź jest prosta: tak. Ale to nie jedzenie soi do tego prowadzi. Już wyjaśniam to dziwne zjawisko. Soja uprawiana jest przede wszystkim w USA, Brazylii i Argentynie. W ostatnich dwóch krajach chyba już wszyscy wiedzą co się dzieje. Wylesianie Amazonii, które ma tragiczne skutki dla nas wszystkich. Jednakże szacuje się, że około 70-75% upraw soi to uprawy na paszę dla zwierząt, które potem idą na rzeź. Krótko mówiąc, to jedzenie mięsa sprawia, że jest tak duży popyt na soję i to jedzenie mięsa powoduje wylesianie. 18% używane jest jako biopaliwo, a tylko 7-12% (!) używane jest do innych rzeczy, w tym produktów bezpośredniej konsumpcji przez ludzi.4

Można zwrócić też uwagę na to, że soja jest importowana do Europy. I tak, spożycie raz lub 2 razy w tygodniu tofu przez osobę z Wielkiej Brytanii dodaje 12kg CO2 do średniej rocznej emisji gazów cieplarnianych jednej osoby, natomiast spożycie takiej samej ilości nabiału zwiększa tę emisję czterokrotnie, a spożycie takiej samej ilości wołowiny równa się 604 kg CO2.5 Zatem, jedząc soję zamiast wołowiny oszczędzamy mnóstwo wody, energii oraz gazów cieplarnianych i mamy zdrowe i pożywne źródło białka bez pośredników pomiędzy. W dodatku, kiedy soja uprawiana jest na potrzeby ludzi, jej uprawa jest bardzo wydajna. Produkcja tej samej ilości białka (jak z soi) z kurczaka wymaga 3 razy większej ziemi uprawnej, a produkcja tej samej ilości białka z wołowiny – 32 razy większej ziemi uprawnej.6

Czy produkty z soi są dobre?

Jeśli chodzi o smak, to niektórzy mówią, że np. tofu jest niedobre. Trudno się tutaj nie zgodzić. Sama nie lubię surowego tofu. Ale tak samo przed weganizmem nie lubiłam surowego mięsa. Tofu po prostu wymaga odpowiedniego przygotowania oraz przypraw! Na przykład według tego lub tego przepisu. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam również tempeh i byłam zszokowana tym, jak dobry wyszedł! Jeśli ktoś naprawdę nie lubi tofu, to tempeh smakuje zupełnie inaczej oraz ma zupełnie inną konsystencję, także polecam!

Dlaczego warto przejść na weganizm oraz wszelkie przepisy znajdziecie tutaj. Do następnego!

Źródła:

  1. https://www.abbeyskitchen.com/is-soy-bad-for-you-breast-cancer/
  2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188409/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19524224/
  4. https://allplants.com/blog/lifestyle/the-truth-about-soy-and-the-environment
  5. https://allplants.com/blog/lifestyle/the-truth-about-soy-and-the-environment
  6. https://www.foodunfolded.com/article/is-soy-bad-for-the-environment
czy soja jest zdrowa
Na zdjęciu akurat nie soja, tylko fasola, która również jest świetnym źródłem białka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.